FERC 201 Workshop Series—Workshop #4

Post-Construction and Minor Projects

WORKSHOP AGENDA

Workshop Details

- May 24, 2016
- 7:30 am 8:30 am ET (Breakfast)
- 8:30 am 4:00 pm ET (Workshop Session)
- Washington Court Hotel 525 New Jersey Ave NW Washington, DC 20001

Workshop Objectives

- Describe typical post-construction activities and minor projects that occur on natural gas pipeline systems
- Discuss permitting and consultation challenges, best practices, and compliance strategies for postconstruction activities and minor projects
- Share experiences and lessons learned
- Explore processing options and next steps

Discussion Topics

TOPIC		TIME ALLOTTED
Breakfast and Registration	BreakfastRegistration Sign-InNetworking	1 hour (7:30 – 8:30)
Welcome and Introductions	WelcomeSafety BriefingIntroductions	0.25 hour (8:30 – 8:45)
Workshop Overview	Series OverviewWorkshop Objectives and Desired Outcomes	0.25 hour (8:45 – 9:00)
FERC Update	 Guidance Manual on Environmental Report Preparation Cultural Resources Guidance Manual Fixing America's Surface Transportation ("FAST") Act Results of Inspector General Audit of Certificate Process 	0.25 hour (9:00 – 9:15)
FERC Authorization Overview	Types of FERC Authorizations	0.25 hour (9:15 – 9:30)





TOPIC		TIME ALLOTTED
§157 Blanket Certificate Projects	 FERC Process Overview Eligibility Criteria Environmental Compliance Requirements Types of Projects 	0.75 hour (9:30 – 10:15)
BREAK		0.25 hour (10:15 – 10:30)
§157 Blanket Certificate Projects (cont.)	Project Scenarios and Discussion Questions	0.75 hour (10:30 – 11:15)
§2.55 Auxiliary and Replacement Projects	 FERC Process Overview §2.55(a) Auxiliary Installations Eligibility Criteria Types of Projects §2.55(b) Replacements Eligibility Criteria Types of Projects Project Scenarios and Discussion Questions 	0.75 hour (11:15 – 12:00)
LUNCH		1 hour (12:00 – 1:00)
§380.15 Maintenance Activities	 FERC Process Overview Types of Activities Monitoring and Reporting Project Scenarios and Discussion Questions 	0.5 hour (1:00 – 1:30)
Post-Construction Activities	 FERC Process Overview Types of Activities Project Scenarios and Discussion Questions 	1.25 hours (1:30 – 2:45)
BREAK		0.25 hour (2:45 – 3:00)
§260.9 Emergency/ Immediate Action Projects	 FERC Process Overview Types of Projects Project Scenarios and Discussion Questions 	0.75 hour (3:00 – 3:45)
Wrap Up	Next StepsPost-Workshop CommunicationsFeedback/Evaluations	0.25 hour (3:45 – 4:00)



